"V-am chemat ca să vă scoatem din statistică, şi ca să vă ajutăm să uitaţi de amara voastră fericire numărată sau mai degrabă de numărul vostru de ordine din acel spaţiu, din acel hău în care aţi pătruns. V-am chemat să vă aducem într-un spaţiu închis, dar unde lucrurile nu se numără, unde nu există comutativitate, şi unde fiecare lucru este ceea ce este, în aşa fel încât oamenilor de aci le-a plăcut să vadă fiinţă şi vrere până şi în lucruri şi pietre, spunând: "Căci şi muntele că-i munte, încă are doruri multe".
V-am chemat ca să vă redeşteptăm dorurile ... "
Primul poem filosofic - Constantin Noica

duminică, 7 august 2011

Ante-scriptum

Se pare că OFZ a cam luat o pauză (mai mult sau mai puțin bine-meritată) de la scris. Ei bine, acum ne-am reînceput activitatea intensă. S-a dat startul pregătirilor pentru olimpiadă, așa că studiem la modul cel mai serios filosofia. Momentan, lucrăm pe „Introducere în istoria filosofiei” a lui Vasile Muscă și, pentru eficiență, am căzut de acord ca după fiecare capitol important să scoatem câte un eseu pe care, evident, îl vom publica și aici, în speranța că amatorii acestei discipline își pot forma o viziune de ansamblu asupra întregii filosofii, începând din Antichitate și până în prezent fără să fie nevoiți să își „bată capul” cu cărți voluminoase.

Pentru început, vom da startul seriei de articole cu un eseu despre epoca presocratică, analizată și interpretată destul de detaliat. Pentru cei care sunt pasionați de ontologie și metafizică - dar și pentru ceilalți - stați pe aproape :)! Sunt convinsă că o să vă fie de folos articolele viitoare și, cine știe, poate veți dori să aprofundați și voi studiul asupra acestei discipline fascinante.

Revenim curând cu articolul promis, așa că fiți cu ochii în patru :)!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu